Ja nie mogę pić kawy, bo mam problemy z żołądkiem i zwykła kawa do firmy drażni mi żołądek i czuję się po niej fatalnie

2019-09-29

A czy kawa nie będzie farbowała ubrań? Czy jest ona odpowiednia czy może jest jakaś lepsza w rozsądnej cenie (zaznaczam, że klienci nie przychodzą na kawę tylko na zabiegi a kawa to dodatek więc kawy za kilkaset złotych odpadają). Wbrew pozorom kawa z moki nie jest szkodliwa, gdyz czas parzenia jest bardzo krotki /. Ja nie mogę pić kawy, bo mam problemy z żołądkiem i zwykła kawa do firmy drażni mi żołądek i czuję się po niej fatalnie. Dopiero po ok tygodniu odkryłam, że jeśli nie czekam do pierwszego bulgotania tylko zleję pierwsze ok 20-30ml ekstraktu - kawa ma aromat w miarę taki jak oczekuję. Porównując natomiast 8g porcję i zrobioną z niej kawę w ekspresie ciśnieniowym marki delongi z tą z kapsułki tassimo, dla tej pierwszej kawa jest po prostu słaba. Co do grubości mielenia - drobinki powinny być wyczuwalne na palcach - jak piasek na polskiej plaży - absolutnie proszę nie mielić na pył - bo wtedy kawa będzie gorzka. Rozumiem, ze sieciowa kawa moze nie jest wykwintna ale należy raczej do smacznych mocny i intensywnych - wiec nie jest zła. W sumie powinien Pan obserwować jak smakuje świeżo zaparzana kawa i ustawiać pokrętło pod własne podniebienie. Młynek żarnowy w przeciwieństwie do tego ze śmigiełkiem gwarantuje że po odpowiednim ustawieniu grubości mielenia, kawa będzie zawsze zmielona tak samo, a to jest bardzo ważne. Kawa osiądzie na dnie a mleko na górze. Poza tym w młynkach ze śmigiełkiem kawa się za bardzo rozgrzewa, co ma negatywny wpływ na smak. Kawa choć nie powoduje uzależnienia, tworzy silne przyzwyczajenia smakowe. W jednym z poważnych periodyków uznano, że kawa szkodzi organizmom sportowców wyczynowych. Jestem zdania, że tania kawa w ziarnach(100% Arabica)będzie lepsza od lurowatych mielonek(odpadów i zmiotek). Tak czy inaczej, kawa nie powinna mieć kontaktu z temperaturą wyższą od 95 stopni C, więc zabiegu typu gotowanie, zdecydowanie bym nie polecał. Bo właśnie ta kawa na zdjęciu w tym temacie jest taka jak widzę gęsta, taka kremowa. 40-45 stopni (mieszając wrzątek z wodą o temperaturze pokojowej) przyspieszy Pan proces zaparzania do optymalnych 4 minut i kawa nie będzie dużo gorsza. Nie jest to kawa dolnej półki (płacę za nią ok 16 zł) dlatego kupuję ją od czasu do czasu. Ta ostatnia kawa to nowość - jeszcze dziś pojawi się w naszym sklepie. )Ilość wody, zależy od przycisku - kawa duża lub mała. Wytwórcy często zasłaniają się tajemnica recepturową, bo gdyby ujawnili co taka kawa rzeczywiście zawiera, nikt by tego nie kupił. Nawet najlepiej przygotowana nie da nigdy smaku takiego, jaki ma kawa świeżo palona, mielona tuż przed zaparzeniem.

@ Copyright 2018